(+40) 722 890 138; geanina.anghel@gm-lex.ro

Codul Civil – Istoric

Codul civil român, intrat în vigoare la 1 decembrie 1865, cuprinde principalele norme ale dreptului nostru civil. A fost elaborat în anul 1864, după modelul Codului civil francez din 1804 (Codul Napoleon), luându-se în considerare și modificările aduse între timp acestui Cod, precum și proiectul de Cod civil italian, legea franceză asupra transcripției din 23 martie 1853, legea ipotecară belgiană din 10 decembrie 1851, dispoziții din vechiul drept românesc.
În sensul legii, prin artişti interpreţi sau executanţi se înţelege: actorii, cântăreţii, muzicienii, dansatorii şi alte persoane care prezintă, cântă, dansează, recită, declamă, joacă, interpretează, regizează, dirijează ori execută în orice altă modalitate o operă literară sau artistică, un spectacol de orice fel, inclusiv folcloric, de varietăţi, de circ ori de marionete. (art. 95 din Legea nr. 8/1996 cu modificările şi completările ulterioare)
Prin Legea nr.8/1996, ORDA este autoritate unică de reglementare, evidenţă prin registre naţionale, supraveghere, autorizare, arbitraj şi constatare tehnico-ştiinţifică în domeniul protecţiei drepturilor de autor şi al celor conexe în România.
Pe plan extern, ORDA are responsabilitatea comunicării către Comisia Europeană a informaţiilor.
informatie furnizata de O.R.D.A.

Codul Calimach aplicat până atunci în Moldova și Legiuirea (Codicele) Caragea din Țara Românească, celelalte legi civile, ordonanțe domnești și instrucțiuni ministeriale au fost abrogate.
Acest Cod a început să se aplice si în Transilvania, de la data de 15 septembrie 1943, în temeiul Legii nr. 389 din 22 iunie 1943.
Codul Civil român cuprinde 1914 articole și este împărțit în trei cărți.
De-a lungul timpului, numeroase acte normative au abrogat, modificat sau completat articole ale Codului civil.
INFORMAȚIE PUBLICATĂ DE legal.dntis.ro

Sorry, comments are closed for this post.

CopyWright Avocat Geanina Ionela Anghel